fallback

Саудитска Арабия: вторият в света производител на петрол с намаляващи добиви

И преди атаката върху петролните съоръжения производството и износът намаляват, но във връзка със стратегията на ОПЕК

17:12 | 17.09.19 г. 4
Автор - снимка
Редактор

След атаки с дронове върху две големи петролни съоръжения в Саудитска Арабия в събота половината от производствените мощности на страната са извън строя. Това оказва голямо влияние върху петролните пазари и глобалните доставки на петрол.

Както показват последните данни на BP, Саудитска Арабия е вторият по големина производител на петрол в света, който представлява 13 процента от общия добив за 2018 г., пише сайтът statista.com.

Саудитска

Страната е най-големият износител на суров петрол в света. Цените на петрола в световен мащаб нараснаха до 20 процента след атаката.

САЩ подозират участие на Иран в удара. Бунтовническите групировки на хутите в Йемен поеха отговорност за нападението, но все още няма яснота кои страни са замесени.

Данните на statista.com показват, обаче, че добивът и износът на саудитски петрол са отслабвали и преди атаката. От ноември производството намалява с 11 милиона барела на ден до под 10. Износът пада още повече, като кралството се опитва да повиши цените като част от стратегията на ОПЕК.

Саудитска

САЩ станаха лидер по износ на петрол и нефтопродукти за юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:11 | 12.09.22 г.
fallback